Sfaturi pentru scrierea poeziilor
Sfaturi

Sfaturi pentru scrierea poeziilor

Simți că aveți dorința să reflectați asupra lumii cu un stilou și o foaie în mîină? Atunci, aceste sfaturi despre scrierea poemelor ar putea fi utile. Pentru unii, poezia iese ca și respirația lor în aer. Pentru alții, este mai greu să găsiți ritmul.
Unul din cele mai bune sfaturi pentru a scrie poezii nu este să prindeți stilul. Lăsați sentimentele să fie transformate din minte pe hârtie. Doar atunci vă veți gîndi la formă și stil. Cu așa fel de libertate, orice este posibil. Să explorăm câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă perfecționați abilitățile.

Noțiuni de bază

Există câteva lucruri de luat în considerare înainte de a începe să scrieți. Următoarele sfaturi privind scrierea poeziilor vă vor ajuta să fiți mai siguri:

  • Cunoașteți-vă scopul: De ce scrieți o poezie și ce vreți să spuneți prin ea?
  • Alegeți un subiect: nu trebuie să alegeți un subiect stereotip, cum ar fi natura, animalele, iubirea sau ceva negativ, cum ar fi moartea sau teama. Poeziile pot fi scrise despre orice subiect.
  • Alegeți un model: ați putea alege să utilizați un verse liber sau un ribbon. Cu cât scrieți mai mult într-o formă, cu atât mai natural va fi cee ace scrieți.
  • Evitați clișeele: Clișeele sunt vorbe care au fost folosite prea mult, cum ar fi „ocupat ca o albină” sau „orb ca liliacul”.
  • Utilizați imaginile: utilizați cuvinte concrete care fac apel la simțuri. Cuvintele abstracte nu vor oferi cititorului o imagine fermă a ceea ce încercați să spuneți.
  • Folosiți comparații și metafore: comparațiile compară două lucruri și de obicei folosesc cuvântul „ca” sau „ca”. Metaforele fac la fel, dar fără a folosi „ca” sau „ca”. Lucrurile comparate într-o metaforă au cel puțin un lucru în comun, dar sunt diferite în multe alte moduri.

Țineți minte că nu este necesar ca poeziile să aibă rime sau picior metric. De fapt, dacă o poezie este prea asemănătoare cu o rimă de copilărească, ea poate distrage atenția de la scopul poemului.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să puneți poezia departe o zi sau două. Apoi, reveniți la ea și vedeți dacă puteți face îmbunătățiri. S-ar putea chiar să vreți să dați altcuiva să citească și să critice.

Fiți creativ.

Acum că aveți câteva sfaturi despre scrierea de poezii, haideți să lăsăm creativitaea să curgă. Poeții văd lumea într-un mod diferit. Observă niște detalii luminoase, cum ar fi firul de iarbă strălucitoare, pe care restul lumii o trece cu vederea. Vedeți dacă puteți începe să vă uitați la lumea din jurul vostru diferit și să încercați să obțineți o nouă perspectivă.

Poeții și scriitorii își imaginează adesea ce ceilalți văd. Dacă un poet vede un măr, se poate întreba de ce este acolo, cine l-a pus acolo, ce gândește mărul sau ce va deveni, sos de mere sau plăcintă.

Faceți o plimbare și încercați să experimentați fiecare simț fizic: atingere, miros, sunet, gust și vedere. Încercați să urmăriți oameni și animale și imaginați-le sentimentele și perspectivele. Fiți neserios și creați istorii stranii. Tot ce trebuie să faceți este să vă relaxați, să vă distrați și să începeți să scrieți.

Tipuri de poezii

Deci, aveți o idee pentru un subiect, sunteți gata să o examinați într-un mod imaginativ, acum trebuie să luați în considerare un stil. Poemele pot fi clasificate diferit. Cu toate acestea, cele trei tipuri principale de poezii sunt narative, dramatice sau lirice.

Narative: Un poem narativ spune povestea și include balade și epice. Un exemplu extraordinar de poezie narativă îl reprezintă „Ravenul” lui Edgar Allan Poe. Iată un extras:

Iar barbatul, care nu se zbate niciodată, încă mai șade, încă mai șade pe bustul palid al lui Pallas, chiar deasupra ușii camerei mele; Iar ochii lui au tot ce pare un demon care visează și lumina lămpii care-l scutură aruncă umbra pe podea; Iar sufletul meu din acea umbra care plutește pe podea va fi ridicată – niciodată.

Dramatice: Poezia dramatică este scrisă în versuri și se este recitată. Deschiderea „Tamburlainei celei mari” a lui Christopher Marlowe este un exemplu execelent de poezie dramatică:

De la vene jucăușe a rimelor înțelepciunii mamei
Și vanitatea ca o clounadp continuă să plătească
Te vom duce în siguranță la cortul de război,
Unde veți auzi tamburlaina scitică
Amenințarea lumii cu termeni uimitori
Și împărățiile batjocoritoare cu sabia sa cuceritoare.

Lirice: Această poezie este foarte emoțională și muzicală, concentrându-se asupra atitudinilor, sentimentelor și stării de spirit a poetului. Exemplele includ opere și soneturi, cum ar fi celebrul „Sonet 18” de William Shakespeare. Iată un extras:

Să te compar cu o zi de vară?
Ești mai iubitor și mai temperat.
Vânturile puternice îi agită pe buzele dragi din mai,
Și vară are o întâlnire prea scurtă.
Uneori prea cald ochiul cerului strălucește,
Și adesea, tenul său de aur este estompat,
Și fiecare târg cândva scade,
Într-o întâmplare, sau schimbarea cursului în natură.
Mergeți la Paris cu Doar Cuvintele voastre

Diferitele forme pe care poeziile le pot lua sunt aproape nesfârșite. Adesea ies înafara regulilor gramaticii convenționale și permite autorului să creeze o lume întreagă cu doar cuvintele lor. Într-adevăr, cuvintele pot invigora mințile oamenilor în moduri pe care niciodată nu le-au imaginat.

Uitați de rezervarea unui zbor scump la Paris, citiți doar proza unui talentat scriitor despre asta. Și, când aveți un moment, aruncați o privire la exemple de poezii imaginare. Ele sunt exemple perfecte pentru modul în care scrierea poate face apel la simțuri.

Sperăm că aceste sfaturi despre scrierea poeziei vor stimula o dragoste pe tot parcursul vieții pentru acest stil.