Festivalul Poeților – 100 DE ANI DE DADAISM

În 1907, a fost înființată o societate literară numită „Festival du Poesie”. A fost organizat pentru a onora trei poeți – Henri Michaux, Arthur Hérold și Marc Allain. Congresul a avut loc în fiecare an până în 1920. Festivalul a durat 12 ani înainte de a se încheia din cauza Primului Război Mondial în 1914. Au fost în total 43 de întâlniri în perioada festivalului și la acestea au participat mulți autori.

După acest eveniment, nu au mai existat festivaluri asociate scrisului de poezie, ci au început să ignore cu totul poezia. Câțiva ani mai târziu au decis să organizeze un concurs de poezie care se desfășoară și astăzi (cu câteva modificări) sub denumirea de „Les Présentations Poétiques”. Această competiție se desfășoară anual din 1927 și se desfășoară la Muzeul Evian din Paris (găzduit în prezent la Chateau de Versailles). Câțiva poeți celebri care au participat la acest eveniment.

După 100 de ani de creație, festivalul poeților va fi, în sfârșit, sărbătorit la Paris luna viitoare. După cum am menționat în celălalt articol despre festival, acesta s-a născut din dadaismul german și din impactul său asupra literaturii, artei și culturii internaționale.

„Festival des poëtes de Dada înseamnă Festivalul Jucăriilor. Are loc la fiecare doi ani, de obicei între februarie și aprilie în fiecare an (în funcție de când vremea este suficient de frumoasă). Poeții sunt încurajați să-și ia jucăriile de pe un raft sau dintr-un dulap și să le prezinte în spectacol la locul Festivalului. Ei pot primi asistență sau inspirație de la membrii publicului care oferă sugestii după cum consideră de cuviință, precum și de la alți interpreți care se alătură în timpul spectacolelor.”

Ochii ni s-au deschis către o lume a poeziei și a artei pe care nu ne-am fi putut imagina cu doar câțiva ani în urmă. Asistăm la creșterea noilor forme de artă clasică, inclusiv a formei absurde care nu-și are locul în lumea noastră modernă.

Ideea organizării unui festival de poezie în această țară a fost concepută de fapt de poetul, CR Das, fondatorul inimitabilei reviste indiene „Kavi Samachar” și lansată în cartea sa „Convorbiri poetice” în 1935. Dar nu s-a întâmplat decât în 1941 când , cu ocazia Zilei Independenței, a organizat primul „Festival de poezie din India” care nu a tăcut până în 1947 pentru că a fost interzis ca act naționalist.

Festivalul funcționează o dată la doi ani, cu participarea unui număr mare de poeți și scriitori care vin din toată India, inclusiv din toate statele și teritoriile. Anul acesta, sărbătorit pe 16 ianuarie 2019 la Teatrul Prithvi, Mumbai și va duce la sărbători la locul de desfășurare până pe 22 ianuarie 2019. De asemenea, se atestă că în fiecare an apar diferite intrări din diferite colțuri ale țării noastre – cântece tradiționale (din Bengalul de Vest). ), dans (din Assam) etc., care a dat o mare amploare diversității culturale în granițele noastre.

Această secțiune evidențiază celebrul concurs de poezie, organizat în fiecare an la Londra și Paris. În fiecare an, cel mai important poet olandez, Hendrik Tiffeneys, este invitat să se alăture competiției împreună cu alți poeți de seamă.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima contribuție majoră a dadaismului la arta modernă, care urma să facă publice și accesibile scrierile din întreaga lume. Această colecție de contribuții este un omagiu unic adus oamenilor care au creat poezii de-a lungul unui secol și jumătate de artă și literatură.

Festivalul își propune să celebreze aceste lucrări importante și, de asemenea, să evidențieze unii poeți mai puțin cunoscuți în acest timp de sărbătoare. Acesta va prezenta capodopere ale unor artiști celebri, ilustratori, scriitori, muzicieni, scriitori, precum și câteva talente nedescoperite. Vor avea loc lecturi de poezie și concerte cu lucrări noi ale unor poeți celebri, precum și recitaluri de poezii ale poeților de către interpreți consacrați. De asemenea, va expune diverse forme de artă, inclusiv picturi, sculpturi, spectacole muzicale etc.

Astăzi, există multe moduri de a te bucura de poezie, de la cele mai simple și mai tradiționale până la cele mai complexe și originale.

Ideea de a crea ceva nou, distractiv sau distractiv este în ADN-ul nostru. Unii dintre voi s-ar putea să fi auzit chiar de evenimente precum „Poetry Slam”, „Festivalul Dadaismului” sau „Olimpiadiile de poezie”.

Categories: Uncategorized