Festivalul Poeților – 100 DE ANI DE DADAISM

Festivalul Poeților a aniversat in septembrie a suta aniversare a dadaismului, o miscare ce a revolutionat lumea artei si a poeziei.
Maestrii modernitatii, cum ar fi Tristan Tzara, Hugo Ball și Marcel Janco au fost prezenți vineri seara pe scena Sălii Radiodifuziunii, unde au făcut parte din dezbaterea despre moștenirea Dadaismului și impactul său asupra culturii moderne.
Discuția a continuat cu proiecția unei coproducții la care au participat Marcel Iancu si Rheinhard Doetzer. Prezentarea acestui film a oferit publicului o cale de acces direct catre modernitatea bazata pe conceptele și istoria dadaismului. Urmatoarea piesa prezentata a avut-o ca protagonistă opera lui Tristan Tzara, Inimi Etranglage (1923). Noul spectacol de teatru Le petit Faust a oferit spectatorilor o perspectivă mult mai modernă și interactivă asupra manifestelor Dadaist. Am vazut cum scena poeziei s-a schimbat în ansamblul ingerii rebelã printr-o reinterpretare neconvenţionalã.

Spectacolul artistic s-a încheiat cu un moment simbolic: întâlnirea dintre Părintele Daruber și membrii experienței Dadaist timpurii. Această recunoastere comună a artelor a fost un festival de iubire și recunoaștere si toata lumea ne-am simțit inspirati si conectati.

Festivalul Poeților a dat startul ediției sale cu numărul 100 în această săptămână, dedicând un eveniment special celui care a revigorat ceea ce astăzi cunoaștem sub numele de dadaism.

Dadaismul a luat naștere la începutul secolului al XX-lea ca o revoltă contra raționalității și a sistemelor culturale convenționale. A fost un curent artistic radical, care a subliniat absurditatea vieții și criticat societatea prin intermediul ironiei, absurdității și farsanteriei.

Festivalul Poeților va celebra acest moment istoric prin aducerea unui spectacol multicultural, inspirat de energia dadaistă, în fața publicului. Cea de-a 100-a ediție a Festivalului Poeților va reuni artişti din toate colţurile lumii, împreună cu vorbitorii şi ascultătorii lor pentru o noapte de poezie și dadaism deschis. Pe lângă poezia recitată, Evenimentul va include muzică și performanceuri artistice în stil modern – promovând ideile dadaiste originale fără a sacrifica aspectele actuale ale culturii populare contemporane.

Veniţi să sărbătorim această ediţie 100 de ani de Festival al Poeţilor și 100 de ani de dadaism! Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc pe situl oficial al festivalului.

Sărbătorirea aniversării a 100 de ani de dadaism, unul dintre cele mai importante mișcări ale avangardei istorice poetic-artistice, are loc în acest an la Festivalul Poeților. Evenimentul poeziei, înscris în programul Calvia LitFest 2019, va găzdui o serie de prelegeri dedicate acestei mișcări și o expoziție interogativă asupra ei.

Dadaismul a apărut ca o reacție împotriva ceea ce se întâmpla pe plan social și politic în anii Primului Război Mondial. Cu un salt înainte destul de neobișnuit față de tot ce era considerat normal, această mișcare a reușit să transforme poemele și picturile.

În cadrul Festivalului Poeților se va discuta despre relația dintre dadaism și alta forme artistice ale avangardei: surrealismul, fluxionaismul sau ultramodernismul. Vor fi abordate subiecte precum: „Dadaismul și provocarea tradiționalismului”, „Hipertextualizarea unei mișcări poetice” sau „Dadaism și joc”.

Distincția festivalului este să pună accent pe contextele culturale în care a existat acest fenomen: el isc cercuri literare din diverse colțuri ale lumii și leaduce astfel la un loc pe artistii inspirati si revendicativasi.

Vizitatorii vor putea asista la conferinţe de cea mai înaltă calitate susţinute de experienţa criticii literare contemporane, iar expozitia va oferii toate elementele vizuale necesare pentru a descoperii dadaism.

Oricine este binevenit la Festivalul Poeţilor oricand, oricare ar fi gusturile şi obiceiurile sale! Acesta este locul potrivit pentru desperarea amatorilor de poezie si arta.

Categories: Uncategorized