Cinci sfaturi esențiale pentru cei ce încearcă să scrie o carte
Sfaturi

Cinci sfaturi esențiale pentru cei ce încearcă să scrie o carte

Este destul de ușor să devii un autor de cărți editate, dar aceasta nu înseamnă că cineva îți va cumpără cărțile.

Iată zece sfaturi care ar trebui să ajute pe oricine spear să scrie ceva.

1. În primul rând Cunoaște-ți cititorul.

Dacă doriți să vindeți cartea dvs., înainte de a începe a o scrie ar trebui să vedeți pentru cine este aceasta. Cine o va cumpăra? De ce o vor cumpăra? Ce o face deosebită? De ce ar trebui să cumpere cartea dvs., mai degrabă decât altă carte?

„Cunoaște-ți clientul și cunoaște-ți produsul”, spune Dan Dillon, director al companiei Lulu.com. „Trebuie să știți pentru cine este și exact de ce vor dori această carte. Nu scrieți o carte pentru toată lumea … Cheia pentru un plan de marketing de succes este cunoașterea publicului dvs. înainte de începe să tastați.”

Cei mai de succes autori, spune el, sunt de fapt o parte a comunității pentru care scriu – cum ar fi colectorul dedicat al motocicletelor Harley-Davidson HOG + 0% care scrie o carte despre el pentru alți colecționari.

Jennifer Powell, redactorul meu din Boston, spune că sfătuiește adesea scriitorii să-și imagineze cititorul ideal ca persoană reală. Imaginați-vă un personaj, spune ea, dacă e nevoie, dă-i un nume, cunoaștei vârsta și așa mai departe.

Deasemenea, fiți conștienți: Femeile cumpără aproximativ trei ori mai multe cărți ca bărbații.

2. Exersează scrierea.

Ai conduce un maraton fara a fi în formă? V-ați hotărî într-o sâmbătă să alergați 26 de mile, să ieșiți din mașină, să vă puneți pantofii și să vă porniți?

Desigur, că nu ați face aceasta. Scrierea unei cărți este ca și un maraton, dar oamenii încearcă în mod constant să o facă fără pregătire sau practică. Apoi se întreabă de ce nu reușesc.

Eu cîștig în viață prin scriere. Eu scriu în fiecare zi, profesional, și am făcut acest lucru timp de douăzeci de ani. Dar, înainte de a începe să lucrez la următoarea mea carte, m-am întors la școală pentru a lucra și asupra scrisului meu.

Mi-am dat seama cărțile mele anterioare au avut o problemă,: le-am scris în același fel în care scriu ca fiind jurnalist. Dar scrierea cărților e cutotul altceva. Oamenii doresc ceva diferit de la o carte. A trebuit să revin la arta simplă a narațiunii și a povestirii.

Așa că m-am alăturat unui atelier al scriitorilor, care ma forțat să scriu povestiri și să citesc poveștile scrise de alții. În grup eram doisprezece. Vârstă varia de la 26 la 66 ani. Oamenii veneau din medii și perspective diferite. Erau polițiștii pensionați și tineri bibliotecari, oameni de afaceri și casnice. Toată lumea a vrut să scrie.

Săptămânal scriam o scurtă poveste. Peste trei luni am învățat foarte mult – și nu eram singur. Toți cei din atelier au prezentat o îmbunătățire evidentă în scrierea lor. E ca orice altceva. Este nevoie de o anumită practică. Învățăm prin a face.

De asemenea, m-am aprofundat în operele clasice, de la fabulele lui Aesop și de la miturile grecești până la romanele victoriene.

Majoritatea orașelor oferă ateliere de scriitori, cum ar fi un centru de educație pentru adulți, colegiu comunitar sau în altă parte. Nu există nici o substituire.

3. Găsiți-vă spațiul.

Când ați dori să scrii? Unde o vei face? Si cum?

Oricine nu face acest lucru din timp este condamnat la frustrare și își micșorează șansele de succes.

Scrierea presupune multă muncă. Oamenii care nu scriu nu vor percepe acest lucru. Ei cred că este ușor – un hobby, cum ar fi jocurile la calculator. Vor juca apoi voi întrerupe. Soțul dvs. va dori să vorbească. Soția ta vă va cere să veniți și să fixați chiuveta în baie. Copiii vor dori să vă ajute cu temele sau să soluționați o dispută. Dacă nu renunțați la un timp și un spațiu în care să mergeți în mod regulat să scrieți, veți avea dificultăți.

Un coleg de la Wall Street Journal scrie romane noaptea după ce copiii au adormit. Poetul romantic din epoca victoriană, Anthony Trollope, obișnuia să scrie în fiecare zi, înainte de a merge la birou.

Poate doriți să mergeți undeva înafara casei și departe de toate lucrurile ce v-ar putea sustrage, cum ar fi biblioteca locală sau o cafenea.

Cum veți scrie? Astăzi, toată lumea utilizează un laptop, dar le găsesc prea impersonale. Și în acest caz Internetul este o distragere constantă. De fiecare dată când ajungeți într-un impas în scrierea cărții dvs., atunci ar fi bine să verificați pagina de Facebook.

Personal, prefer să scriu cu un stilou. Însă anul trecut am investit și într-o mașină de scris manuală de modă veche. Este rapid și nu oferă nicio distragere a atenției. Am cumparat-o cu trei săptămâni în urmă și de atunci am scris în fiecare zi.

Fiecare e diferit. Dar trebuie să găsiți spațiul dvs.

4. Planificați-vă cartea.

A trebuit să învăț acest lucru destul de greu. Articolele de ziar și postările online sunt de obicei destul de scurte, de obicei între câteva sute și câteva mii de cuvinte. Dar nu puteți să conduceți un maraton așa cum faceți alergatul la viteză la 100 de metri și nu puteți scrie o carte așa cum scrieți un articol.
Planificați-vă cartea înainte de a începe să scrieți. Planificați-o vizual. Aveți posibilitatea să desenați diagrame mari pe o bucată mare de hârtie sau o puteți compila folosind 3 x 5 carduri indexate pe o placă. Dar vedeți unde doriți să mergeți și cum intenționați să ajungeți acolo, înainte de a începe.

5. Găsiți un redactor.

Cîndva renumitul jurnalist H. L. Mencken a observat că nimeni nu poate să-și editeze propriul manuscris. Scrierea dvs. are nevoie de sens în ochii unui străin care îl citește pentru prima dată deoarece prin definiție, nu poți avea niciodată aceași ochi căci tu ai scris-o.

Editarea este o activitate oferită de editorii tradiționali și pe care autorul independent trebuie să o găsească pentru sine. Este un loc de muncă profesional. Nu întrebați doar prietenii sau familia. Probabil că nu vă vor spune adevărul. Te vor flata. Nu vă vor spune cu sinceritate ce trebuie să schimbați. Opiniile lor vor fi afectate de relația cu voi. Dacă aceștia vă vor sugera modificări, probabil vor fi nefolositoare. Vestea bună este că economia acum e plină de oameni cu experiență în  editare profesională și care sunt disponibili pentru această muncă. Ziarele de pretutindeni au ajuntat mulți scriitori și redactori să se lanseze în acest domeniu. Jumătate dintre acestea sunt angajați part time. Un fost coleg avînd la actic un premiu Pulitzer lucrează acum cu normă întreagă ca profesor. Încercați să contactați ziarul local sau o școală de creație sau să trimiteți o cerere locală pe LinkedIn