Îndrumări

Arta de a scrie – sfaturi și cometarii. VIDEO

V-ați întrebat vreodată cum debutează autorii de succes în lumea literară, reușind să se facă citiți și admirați?  Poezie sau proză, creatorii reușesc să transpună în cuvinte, emoții și sentimente prin prisma personajelor sau a eului liric.  Însă nu oricine poate stăpâni arta scrierii. Rețeta unui text reușit e destul de complexă: ai nevoie de un talent înnăscut, fie dobândit prin muncă asiduă, multă lectură.  Pentru a învăța arta scrieirii de la maeștri, care adesea sunt un izvor de idei originale, pentru a avea un moment de inspirație și este nevoie de o puternică motivare de a scrie. Motivația pentru a scrie este dorința de a transmite oamenilor și lumii un anumit mesaj de care, probabil, au nevoie să audă și să se inspire la rândul lor.

Să devii autor de carte presupune curaj căci, la urma urmei îți expui inima și mintea în fața lumii. Motivația și inspirația sunt două mâini care uneori nu prea vor să se împreuneze. Paradoxul e că uneori vrei să scrii, dar nu ai ce și uneori ai ce să scrii, dar deja nu-ți mai este poftă să scrii. De asta unii preferă detaliile mici, pe care mulți nu le observă. Să scrii o carte de la început pînă la sfîrșit necesită o doză bună de inspirație, care să nu te lase la primele pagini ale cărții. Unii se apucă de sris din plictiseală, din interes material sau pur și simplu că sunt cuprinși de febra tendințelor și de multe ori renunță repede. Despre cum poți obține dveni un autor celebru și să nu renunți, aflăm mai jos de la cîțiva autori celebri.

Cum se scrie o carte: 13 pași de la un bestseller Autorul

Celebrul autor Jerry B. Jenkins vine cu 13 sfaturi pentru toți cei care intenționează sau au drept scop scrierea unei cărți. El menționează faptul că pentru a scrie o carte nu ai nevoie de viteză și cantitate, dar de calitate. Primul lucru care trebuie de stabilit, atunci cînd începi să scrii, este stabilirea unui spațiu personal. Un loc separat unde nimeni să nu e deranjeze sau distragă. După ce ați stabilit acel loc, următorul pas ar fi să alegeți ”uneltele” cu care veți scrie. Încă de la bun început este necesar să cunoașteți deja cu ce veți scrie. Jenkins spune că prima lui carte a scris-o la o mașină de tapat mecanică. Apoi decideți care este ideea generală în jurul căreia veți dezvolta conținutul. Urmează planul acțiunii sau mai bine zis rezumatul operei. După ce aveți deja definit un conținut urmează să stabiliți o dată limită de finisare a scrierii. Fără o dată concretă nu veți reuși să duceți pînă la capăt acest proiect al dvs. Următoarea etapă este efectuarea unei cercetări. Pentru cine veți scrie, cine este auditoriul dvs., ce așteaptă el să citească, să găsească, să-l captiveze în cartea dvs. Indiferent de tipul scrierii, trebuie să vă cunoașteți publicul foarte bine, dacă doriți ca cartea sa fie vîndută.

Dacă ați aflat ce iși dorește publicul, acum e momentul să scrieți o pagină de introducere motivațională. Apoi ca să atrageți un public cît mai larg, e bine ca conținutul să fie plin de conflict și tensiune, astfel ca fiecare ce va citi acest conținut să dorească să stea pînă la capăt. Atunci cînd ești în perioada de scriere, deconectează redactorul din tine. Oricum ceea ce scrii acum este doar un manuscris și sfatul este ca după finisare să îl dai unui redactor profesionist că să verifice. Există un risc de a renunța pe la mijloc. Aceasta ar fi din mai multe cauze, dar important este să vă concentrați la acea ideie de bază d ela care și ați început de fapt a scrie. Dacă treceți peste perioada critică și nu renunțați, atunci la final scrieți un sfîrșit memorabil. Ultimul pas ar fi, ca înainte de a lăsa un profesionist să îți editeze cartea, fii tu primul ei redactor. Mai aruncă o privire, scoate ce e de prisos, dă-i o formă clară, demnă de o adevărată capodoperă.

Paul Auster Interviul: Cum am devenit un scriitor descarca de pe youtube

Paul Auster (n. 1947) este un scriitor american foarte apreciat. A publicat numeroase romane, cum ar fi celebrul „The New York Trilogy” (1987), „Moon Palace” (1989), „Sunset Park” (2010) și cărțile autobiografice „Winter Journal” Interior „(2013). Auster împărtășește povestea despre cum a devenit scriitor. El povestește despre cât de frapant a fost momentul cînd a primit un autograf de la legendarul jucator de baseball, Willie Mays, care l-a făcut să devină scriitor.

Bazîndu-se pe experiențele sale, Auster este cunoscut prin stilul său de a combina elementele de realism și ficțiune în operele sale. În acest videoclip, el reflectă asupra a ceea ce înseamnă să fii scriitor și de ce o operă bună constă uneori în distrugerea unor lucrări deja scrise și aruncarea lor la gunoi. El consideră că esența de a fi artist este să confrunți lucrurile pe care încerci să le faci, să le pui cap la cap și dacă oriucm este bine, atunci ceea ce scrii va avea o frumusețe proprie – o frumusețe imprevizibilă.

Margaret Atwood Top 5 sfaturi de scriere

Margaret Atwood este o scriitoare canadiană, născută în 1939, în Ottawa, Canada. Autoare cunoscută la nivel internațional. A scris poezii, povestiri și romane premiate, cum ar fi The Circle Game (1966), The Handmaid’s Tale (1985), The Blind Assassin (2000), Oryx and Crake (2003) 2006). Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi.

Acest videoclip este un interviu cu Margaret Atwood, condus de tinerii ambasadori Emily Webb și Grace Murray. În acest interviul Margaret povestește despre cum a început să scrie, de ce romanele ei abordează subiecte atât de provocatoare și cele 5 sfaturi de top pentru noii scriitori.